Digitális fogászat 1.0

170.000 Ft/NAP
16 KREDIT

A kurzusokhoz tartozó időpontokat és helyszíneket a jelentkezés menüpont alatt találja!

BUDAPEST, 2024. 11. 28.

Digitális fogászat 1.0

MODJAW digitális harapás rögzítés. Protetikai szemléletű implantátum tervezés. Navigált implantátum beültetés lehetőségei. Azonnali terhelés, CAD/CAM megoldások. Navigált implantátum beültetés sablonnal.

Dr. Borbely Judit

Dr. Borbély Judit PhD

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján egyetemi docens és a Fogpótlástani Klinika Digitális munkacsoportjának vezetője.
Nagy_Zsolt

Dr. Nagy Zsolt PhD

Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika PhD doktorandusz, fogszakorvos
1A6A6157-32ff (2)

Dr. Varga Endre PhD

Szájsebész, implantológus, dicomLAB alapítója és ügyvezetője
0
hands-on
0
Elmélet

PROGRAM

08:00 – 08:30

regisztráció

08:30 – 09:15

A PONTOK ÖSSZEKAPCSOLÁSA A DIGITÁLIS IMPLANTÁCIÓS FOGÁSZATBAN

Dr. Varga Endre PhD

A fogászati implantológia az elmúlt néhány évtizedben hatalmas átalakuláson ment keresztül. Az implantátumok rohamos fejlődése, az olyan új képalkotó módszerek megjelenése és elterjedése, mint a CBCT és az intraorális szkenner, valamint a digitális technológiák bevezetése, mind-mind formálták a foghiánypótlás és protetika területét. Miután elértük azt a szintet, hogy a kereskedelemben kapható implantátumok sikeressége és túlélési aránya kiemelkedő volt a tervezett beültetés esetén, a fókusz a beültetés pontosságára és kiszámíthatóságára tevődött át a mindennapi fogorvosi gyakorlatban.
A szerző itt lépett pályára, és olyan kérdésekkel kezdett foglalkozni, mint az implantációs műtétek tanulási görbéje, hatékonysága és pontossága, a műtét közben felmerülő kockázatok minimalizálása a legújabb technológiákkal és hogyan lehetne ezeket a fejlett digitális technológiákat a mindennapi kezelések részévé tenni.
A kétrészes előadás során az implantációs fogászat legforróbb kérdéseire keressük a választ.  Hogyan használhatjuk ki a legjobban a jelenlegi digitális berendezéseket, és hogyan használhatjuk őket ténylegesen pácienseink javára? Hogyan tudnánk a digitális fogászat szereplőit és a szükséges eszközöket egy komplex munkafolyamatban összekapcsolni gyártótól és márkától függetlenül? Hogyan fog hatni az árakra, és az egész piacra egy hatékonyabb munkafolyamat? Az előadás az implantológia leglényegesebb problémájára is keresi a választ: hogyan lesz az implantációs fogpótlásból a tömegek számára megfizethető megoldás a foghiány kezelésére?

09:15 – 10:00

DIGITÁLIS INTRA-ORÁLIS LENYOMATVÉTELRE ÉPÜLŐ MUNKAFOLYAMATOK

Dr. Borbély Judit PhD

Az intraorális szkennelés, a digitális munkafolyamatok, a CAD/CAM technológia, a marás, nyomtatás és a korszerű CAD/CAM anyagok olyan lehetőségeket nyújtanak, amelyek teljesen átalakítják a fogpótlástanban hagyományosan alkalmazott eljárásainkat és az új anyagokkal, új útvonalakon, új megoldásokban kell gondolkodnunk, ugyanakkor új kihívásokkal nézünk szembe nap mint nap. 

A korszerű digitális technológia előnye, hogy megismételhető, állandó és kiszámítható eredményeket ígér mindenki számára míg a kézzel készített restaurátumok magas színvonala és kiemelkedő esztétikája csak néhányak számára elérhető, 

Az előadás középpontjában az áll, hogyan tudjuk a legjobban kihasználni a digitális lenyomatvétel kínálta lehetőségeket, a digitális munkafolyamatokat, a korszerű anyagokat, a mosolytervezés, a digitális wax-up, a motivációs és funkcionális mock-upok és a copy-paste dentistry megbízhatóságát a mindennapos gyakorlatban.

10:00 – 10:15

szünet

10:15 – 13:00

DIGITÁLIS INTRA-ORÁLIS LENYOMATVÉTEL

Dr. Borbély Judit PhD, Modor Gergely (3Shape Trios), Domokos Szilárd (Medit)

A program célja az intraorális szkennerek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása.
Az analóg lenyomatvételi technikákat a tanfolyam korábbi szakaszában már több alkalommal gyakorolták illetve elsajátították a résztvevők, ezért most a digitális intra-orális lenyomatvételi technikára helyezzük a hangsúlyt.
Több különböző típusú intraorális szkennerrel (Trios és Medit) veszünk modellekről lenyomatot. A gyakorlat során preparált fogakat, digitális analógot, ideiglenes koronát tartalmazó  nyomtatatott modelleket szkennelünk. Különböző scan-stratégiákat, a preparációs határ leképezését, az emergencia profil lenyomatozását, pre-prep szkenek készítését és a scanbody segítségével az implantátum pozíciójának szkennelését is alkalmunk lesz gyakorolni. A szkennelés eredményét igénytől függően be tudjuk importálni a SMOP navigációs szoftverbe.

13:00 – 14:00

ebéd

14:00 – 15:30

MODJAW DIGITÁLIS HARAPÁS RÖGZÍTÉS

Dr. Nagy Zsolt

Az előadás célja az implantológiai munkafolyamatok digitális megtervezhetőségének megalapozása, egy jelentős technológiai újdonságot felhasználva: A páciens teljes spektrumú funkciós mozgásainak rögzítésére alkalmas MODJAW rendszer alkalmazásával. 

Az élő páciensen végzett workflow alkalmával videón bemutatásra kerül az intraoralis scannelés folyamata és technikája, majd az elkészült fájlok a MODJAW rendszerbe kerülnek feltöltésre. A páciens teljes funkciós mozgásspektrumának regisztrálása után a rendszerből exportált fájlok segítségével az ismert fogtechnikai CAD szoftverben (EXOCAD) visszajátszhatóak a tervezések során felhasználni kívánt mozgássorok, megkönnyítve és pontosabbá téve az orvos – fogtechnikus páros munkáját.

15:30 – 

KOnzultáció

Jelentkezés

Mely témákhoz kapcsolódik a 9. napi program?

36. Implantáció tervezése szoftveresen, protetikai, lágyszöveti és keményszöveti elvek szerint

20. Az implantációt megelőző protetikai tervezés (backwards planning)

21. Az implantációs protetikai munkafolyamat fázisai

22. Analóg és digitális lenyomatvételi technikák

23. Okklúziós klinikai alapelvek fogakon, illetve az implantátumokon megtámasztott/elhorgonyzott fogpótlások készítésében, arcív alkalmazása, egyéni értékű artikulátor programozása