Digitális fogászat 1.0

150.000 Ft/NAP
16 KREDIT

A kurzusokhoz tartozó időpontokat és helyszíneket a jelentkezés menüpont alatt találja!

BUDAPEST, 2023. 11. 18.

Digitális fogászat 1.0

MODJAW digitális harapás rögzítés. Protetikai szemléletű implantátum tervezés. Navigált implantátum beültetés lehetőségei. Azonnali terhelés, CAD/CAM megoldások. Navigált implantátum beültetés sablonnal.

Dr. Borbely Judit

Dr. Borbély Judit PhD

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján egyetemi docens és a Fogpótlástani Klinika Digitális munkacsoportjának vezetője.
Nagy_Zsolt

Dr. Nagy Zsolt

Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika PhD doktorandusz, fogszakorvos
1A6A6157-32ff (2)

Dr. Varga Endre PhD

Szájsebész, implantológus, dicomLAB alapítója és ügyvezetője
0
hands-on
0
Elmélet

PROGRAM

08:00 – 08:15

regisztráció

08:15 – 09:00

A PONTOK ÖSSZEKAPCSOLÁSA A DIGITÁLIS IMPLANTÁCIÓS FOGÁSZATBAN

Dr. Varga Endre PhD

A fogászati implantológia az elmúlt néhány évtizedben hatalmas átalakuláson ment keresztül. Az implantátumok rohamos fejlődése, az olyan új képalkotó módszerek megjelenése és elterjedése, mint a CBCT és az intraorális szkenner, valamint a digitális technológiák bevezetése, mind-mind formálták a foghiánypótlás és protetika területét. Miután elértük azt a szintet, hogy a kereskedelemben kapható implantátumok sikeressége és túlélési aránya kiemelkedő volt a tervezett beültetés esetén, a fókusz a beültetés pontosságára és kiszámíthatóságára tevődött át a mindennapi fogorvosi gyakorlatban.
A szerző itt lépett pályára, és olyan kérdésekkel kezdett foglalkozni, mint az implantációs műtétek tanulási görbéje, hatékonysága és pontossága, a műtét közben felmerülő kockázatok minimalizálása a legújabb technológiákkal és hogyan lehetne ezeket a fejlett digitális technológiákat a mindennapi kezelések részévé tenni.
A kétrészes előadás során az implantációs fogászat legforróbb kérdéseire keressük a választ.  Hogyan használhatjuk ki a legjobban a jelenlegi digitális berendezéseket, és hogyan használhatjuk őket ténylegesen pácienseink javára? Hogyan tudnánk a digitális fogászat szereplőit és a szükséges eszközöket egy komplex munkafolyamatban összekapcsolni gyártótól és márkától függetlenül? Hogyan fog hatni az árakra, és az egész piacra egy hatékonyabb munkafolyamat? Az előadás az implantológia leglényegesebb problémájára is keresi a választ: hogyan lesz az implantációs fogpótlásból a tömegek számára megfizethető megoldás a foghiány kezelésére?

09:00 – 09:45

MODJAW DIGITÁLIS HARAPÁS RÖGZÍTÉS

Dr. Nagy Zsolt

Az előadás és a gyakorlati bemutató célja az implantológiai munkafolyamatok digitális megtervezhetőségének megalapozása, egy jelentős technológiai újdonságot felhasználva: A páciens teljes spektrumú funkciós mozgásainak rögzítésére alkalmas MODJAW rendszer alkalmazásával. 

09:45 – 10:00

szünet

10:00 – 11:15

MODJAW DIGITÁLIS HARAPÁS RÖGZÍTÉS

Dr. Nagy Zsolt

Az élő páciensen végzett workflow alkalmával bemutatásra kerül az intraoralis scannelés folyamata és technikája, majd az elkészült fájlok a MODJAW rendszerbe kerülnek feltöltésre. A páciens teljes funkciós mozgásspektrumának regisztrálása után a rendszerből exportált fájlok segítségével az ismert fogtechnikai CAD szoftverben (EXOCAD) visszajátszhatóak a tervezések során felhasználni kívánt mozgássorok, megkönnyítve és pontosabbá téve az orvos – fogtechnikus páros munkáját. A gyakorlat során a résztvevőknek lehetősége nyílik kipróbálni az eszközöket és ténylegesen megismerni használatukat élő páciens esetén.

11:15 – 12:00

DIGITÁLIS INTRA-ORÁLIS LENYOMATVÉTELRE ÉPÜLŐ MUNKAFOLYAMATOK

Dr. Borbély Judit PhD

Az intraorális szkennelés, a digitális munkafolyamatok, a CAD/CAM technológia, a marás, nyomtatás és a korszerű CAD/CAM anyagok olyan lehetőségeket nyújtanak, amelyek teljesen átalakítják a fogpótlástanban hagyományosan alkalmazott eljárásainkat és az új anyagokkal, új útvonalakon, új megoldásokban kell gondolkodnunk, ugyanakkor új kihívásokkal nézünk szembe nap mint nap. 

A korszerű digitális technológia előnye, hogy megismételhető, állandó és kiszámítható eredményeket ígér mindenki számára míg a kézzel készített restaurátumok magas színvonala és kiemelkedő esztétikája csak néhányak számára elérhető, 

Az előadás középpontjában az áll, hogyan tudjuk a legjobban kihasználni a digitális lenyomatvétel kínálta lehetőségeket, a digitális munkafolyamatokat, a korszerű anyagokat, a mosolytervezés, a digitális wax-up, a motivációs és funkcionális mock-upok és a copy-paste dentistry megbízhatóságát a mindennapos gyakorlatban.  

12:00 – 13:00

ebéd

13:00 – 16:00

DIGITÁLIS INTRA-ORÁLIS LENYOMATVÉTEL

Dr. Borbély Judit PhD, Modor Gergely (3Shape Trios), Domokos Szilárd (Medit)

A program célja az intraorális szkennerek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása.
Az analóg lenyomatvételi technikákat a tanfolyam korábbi szakaszában már több alkalommal gyakorolták illetve elsajátították a résztvevők, ezért most a digitális intra-orális lenyomatvételi technikára helyezzük a hangsúlyt.
Több különböző típusú intraorális szkennerrel (Trios és Medit) veszünk modellekről lenyomatot. A gyakorlat során preparált fogakat, digitális analógot, ideiglenes koronát tartalmazó  nyomtatatott modelleket szkennelünk. Különböző scan-stratégiákat, a preparációs határ leképezését, az emergencia profil lenyomatozását, pre-prep szkenek készítését és a scanbody segítségével az implantátum pozíciójának szkennelését is alkalmunk lesz gyakorolni. A szkennelés eredményét igénytől függően be tudjuk importálni a SMOP navigációs szoftverbe.

16:00 – 

KOnzultáció

Jelentkezés

Mely témákhoz kapcsolódik a 8. napi program?

4. Sebészi sablonok használata a műtéti protokollok szerint

36. Implantáció tervezése szoftveresen, protetikai, lágyszöveti és keményszöveti elvek szerint

20. Az implantációt megelőző protetikai tervezés (backwards planning)

22. Analóg és digitális lenyomatvételi technikák