Digitális fogászat 1.0

102.000 Ft/ Nap

Budapest

8 KREDIT

2022. január 8.

Digitális fogászat 1.0

MODJAW digitális harapás rögzítés. Protetikai szemléletű implantátum tervezés. Navigált implantátum beültetés lehetőségei. Azonnali terhelés, CAD/CAM megoldások. Navigált implantátum beültetés sablonnal.

kispelyi_barbara

Dr. Kispélyi Barbara PhD

Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docens, fogszakorvos
Nagy_Zsolt

Dr. Nagy Zsolt

Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika PhD doktorandusz, fogszakorvos
dr_nagy_arpad

Dr. Nagy Árpád

Fogorvos protetikai szakmai vezető
lutter_ervin

Lutter Ervin

Az Osstem implantációs rendszer magyarországi vezetője.
szurok_laszlo

Szurok László

CAD/CAM fogtechnika vezető
0
hands-on
0
Elmélet

PROGRAM

08:00 – 08:30

regisztráció

08:30 – 09:15

ModJaw digitális harapás rögzítés

Dr. Nagy Zsolt

Az előadás és a gyakorlati bemutató célja az implantológiai munkafolyamatok digitális megtervezhetőségének megalapozása, egy jelentős technológiai újdonságot felhasználva: A páciens teljes spektrumú funkciós mozgásainak rögzítésére alkalmas MODJAW rendszer alkalmazásával. 

09:15 – 10:30

ModJaw digitális harapás rögzítés

Dr. Nagy Zsolt

Az élő páciensen végzett workflow alkalmával bemutatásra kerül az intraoralis scannelés folyamata és technikája, majd az elkészült fájlok a MODJAW rendszerbe kerülnek feltöltésre. A páciens teljes funkciós mozgásspektrumának regisztrálása után a rendszerből exportált fájlok segítségével az ismert fogtechnikai CAD szoftverben (EXOCAD) visszajátszhatóak a tervezések során felhasználni kívánt mozgássorok, megkönnyítve és pontosabbá téve az orvos – fogtechnikus páros munkáját. A gyakorlat során a résztvevőknek lehetősége nyílik kipróbálni az eszközöket és ténylegesen megismerni használatukat élő páciens esetén.

10:30 – 10:45

szünet

10:45 – 12:45

AZ IMPLANTÁCIÓS PROTETIKA KLINIKAI LÉPÉSEI ÉS DIGITÁLIS ESZKÖZEI

Dr. Kispélyi Barbara PhD

Diagnosztika, modell analízís, vegyes megtámasztás, ideiglenes fogpótlások, emergencia profil, scannerek, harapás rögzítés, ínymaszkos mintakészítés, digitális analóg, egyedi fej, biológia szélesség.

12:45 – 13:45

ebéd

13:45 – 15:15

Backward planning

Dr. Kispélyi Barbara PhD

A gyakorlat során megtanulják a résztvevők a navigációs szoftver használatának alapjait. Az előre kiválasztott eset CBCT adatait beimportálják a rendszerbe, majd némi előkészítő munka után megtervezik az implantátumok helyét. Megtanulják az implantátumok mozgatásának, forgatásának szabályait, a könyvtárból különböző típusú implantátumok  kiválasztását, illetve a könyvtárban található felépítmények felhelyezését az implantátumokra, mely tájékoztatást nyújt már az orvosoknak a lehetséges protetikai megoldásról. A gyakorlathoz számítógépeket használunk.

15:15 – 15:45

EXOCAD TERVEZÉS

Szurok László

A gyakorlat során bemutatjuk, hogy miként zajlik egy fogpótlás elkészítésének digitális munkafolyamata, milyen lépései vannak a CAD/CAM tervezésnek, gyártásnak. Kiemeljük azokat a pontokat, amelyekre a fogorvosi munka során figyelni kell ahhoz, hogy a digitális feldolgozás során ne legyen fennakadás.

15:45 – 16:30

Intra-orális lenyomatvétel

Dr. Nagy Árpád

Analóg lenyomatvételi technikákat a tanfolyam korábbi szakaszában már több alkalommal gyakorolták illetve elsajátították az orvosok, ezért itt az intra-orális lenyomatvételi technikát gyakorolják. A modellbe elhelyezünk 1 db scanbody és egy db felépítményt is. Több intra-orális szkennerrel modellről vesznek lenyomatot a résztvevők. A szkennelés eredményét igénytől függően be tudjuk importálni a SMOP navigációs szoftverbe.

16:30 – 

KOnzultáció

Jelentkezés

Mely témákhoz kapcsolódik a 8. napi program?

4. Sebészi sablonok használata a műtéti protokollok szerint

36. Implantáció tervezése szoftveresen, protetikai, lágyszöveti és keményszöveti elvek szerint

40. CAD/CAM tervezés szék melletti vagy laboratóriumi rendszerrel implantációs fogpótlás készítése során

20. Az implantációt megelőző protetikai tervezés (backwards planning)

22. Analóg és digitális lenyomatvételi technikák