Csontpótló eljárások - Laterális augmentáció

185.000 Ft/NAP
16 KREDIT

A kurzusokhoz tartozó időpontokat és helyszíneket a jelentkezés menüpont alatt találja!

BUDAPEST, 2024. 10. 04.

Csontpótló eljárások - laterális augmentáció.

Csontgyógyulás, csontpótlás biológiai alapjai, csontpótló anyagok, membránok, GBR technikák, laterális augmentáció, titánháló technika, titánháló hands on , csontblokk kivétel piezoval, blokk rögzítés

dr_joob_fancsaly_arpad

Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A Semmelweis Egyetem Arc,-Állcsont,-Szájsebészeti és Fogászati Klinika osztályvezető egyetemi docense, igazgatóhelyettese. MAFIT elnöke, MAÁSZT alelnöke
dr_huszar_tamas

med. habil. Dr. Huszár Tamás

Fogászati és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveoláris sebész, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, PhD, med. habilis
dr_kormoczi_kinga

Dr. Körmöczi Kinga PhD

Dentoalveoláris sebész, SOTE Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika tanársegéde
0
hands-on
0
Elmélet

PROGRAM

08:00 – 08:30

regisztráció

08:30 – 09:30

Csontgyógyulás, csontpótlás biológiai alapjai

Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

Ahhoz, hogy a csontpótlásunk biológiai folyamatait okosan és céltudatosan tudjuk használni, ismerni kell a csontban történő fiziológiai folyamatokat. Anatómiából vett ismereteink alapján gondolhatnánk, hogy csont egy “unalmas” szövet, ahol nagyon lassan zajlanak a folyamatok. Mindez nem igaz. Ugyan valóban a lágyszövetekhez képest lassabbak a folyamatok, de sokrétűek. Mindez adódik abból is, hogy más a funkciója a csontszövetnek. Mind hormonális utakon, mind mechanikai behatások által a csontszövet dinamikusan változó, kifejezetten “érdekes” szövet! Erről lesz szó az előadásomban.

09:30 – 10:15

Csontpótló anyagok, membránok

Dr. Körmöczi Kinga PhD

Előadásomban a csontpótló eljárások során alkalmazott anyagokat osztályozzuk és tekintjük át.

10:15 – 10.30

szünet

10:30 – 11:15

GBR technikák

Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A késői 70’-es évektől ismerjük és alkalmazzuk az irányított csontregenerációs technikákat. Elvi alapja viszonylag egyszerű, ha egy csontdefektust lefedünk egy más szövetek által át nem járható anyaggal (membrán), akkor a csontszövet problémamentesen kitölti a defektust. A membránnak a szerepe részben a lágyszövetek távoltartása, részben a potenciálisan bejutni akaró baktériumok számának csökkentése. A membránt anyaga és szerkezete szerint megkülönböztetjük formastabil és nem formastabil fajtáira. A defektust kitöltő csontpótlóknak számtalan fajtáját ismerjük.
Az előadásnak a célja, hogy ismertesse a GBR biológiai mechanizmusát, a membránok és csontpótlók típusait és alkalmazásuknak indikációit és ellenjavallataikat. Ugyanakkor cél az is, hogy a GBR technikával járó nehézségeket, szövődményveszélyeket is bemutassa.

11:15 – 12:00

Laterális augmentáció, titánháló technika

med. habil. Dr. Huszár Tamás

Az implantáció kivitelezését limitáló egyik leggyakoribb csonthiány típus a csontszélesség elégtelensége (horizontális vagy lateralis csonthiány), melynek kezelésére több technikát is kifejlesztettek. A páciensek terhelése szempontjából legkevesebb beavatkozással járó módszer az implantációval együlésben végzett lateralis csontaugmentáció. Az előadásban a lateralis csonthiánnyal járó állapotok diagnosztikájáról, kezelésük sebészi technikáiról és a lehetséges komplikációkról lesz szó.

12:00 – 13:00

ebéd

13:00 – 14:30

Titánháló hands-on

med. habil. Dr. Huszár Tamás, Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A gyakorlat során SmartBuilder titánhálót rögzítenek az orvosok a behajtott implantátumba és így végeznek csontpótlást. A disznóállcsonttartóban rögzített disznóállcsontba, meghatározott protokol szerint behelyezzük az implantátumot, majd becsavarjuk az implantátumba a magasítót, ezt követően elhelyezzük csontpótló anyagot, granulátumot, felhelyezzük a titánhálót és azt a zárócsavarral rögzítjük. Utolsó fázisként zárjuk a gingivát a csontpótolt területen.

14:30 – 16:00

Csontblokk kivétel piezoval, blokk rögzítés

med. habil. Dr. Huszár Tamás, Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A gyakorlat során megtanulják az orvosok, hogy hogyan kell Piezzo segítségével csontblokkot kivágni majd azt rögzíteni mikrocsavarokkal. Megfelelő piezzo fejek alkalmazásával, meghatározott protokol szerint kivágnak adott méretű csontblokkot és a gyakorlatvezető által meghatározott helyre rögzítik microcsavarokkal.

16:00 –

konzultáció

Jelentkezés

Mely témákhoz kapcsolódik a 3. napi program?

12. A csontszövet élettana és bitmechanikája

14. A kemény és lágyszövetek augmentációjához alkalmazott kemény és lágyszövetek, csont blokk, GBR és GTR alkalmazása

16. Csont-graftok anyagai, egyéb alkalmazott anyagok

17. Felszívódó és nem-felszívódó membránok

18. Vertikális augmentáció

32. Az alveolus dimenziójának változása fogeltávolítás után, alveolus prezervációs technikák