Diagnosztika, tervezés, implantológiai alapismeretek

170.000 Ft/NAP
16 KREDIT

A kurzusokhoz tartozó időpontokat és helyszíneket a jelentkezés menüpont alatt találja!

BUDAPEST, 2023. 09. 20.

Diagnosztika, tervezés, implantológiai alapismeretek.

Implantációs fogpótlások komplex tervezése. Implantátum felülete, felületkezelési eljárások. 

CBCT programok bemutatása, gyakorlata.

dr_divinyi_tamas

prof. Dr. Divinyi Tamás

A Semmelweis Egyetem emeritus professora. A MAFIT volt alapító elnöke, vezetőségének örökös tagja, az Advanced Dental Implant Research és Oktatási Központ (AIC) európai képzés igazgatója
dr_joob_fancsaly_arpad

Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A Semmelweis Egyetem Arc,-Állcsont,-Szájsebészeti és Fogászati Klinika osztályvezető egyetemi docense, igazgatóhelyettese. MAFIT elnöke, MAÁSZT alelnöke
kép

Dr. Dobai Adrienn PhD

CBCT specialista, radiológus
dr_patonay_zoltan

Dr. Patonai Zoltán

CBCT specialista, dentoalveoláris sebész
0
hands-on
0
Elmélet

PROGRAM

08:00 – 08:30

regisztráció

08:30 – 09:00

Köszöntő. A tanfolyam résztvevőinek bemutatkozása.

09:00 – 10:00

IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK TERVEZÉSÉNEK GYAKORLATI SZEMPONTJAI

 
prof. Dr. Divinyi Tamás

Az implantációs fogpótlások megfelelő tervezése talán a siker legfontosabb része. Az előadás során megismerkedünk a „backward planning” elméletével és gyakorlati kritikájával. A tervezés a protetikai szempontok elsődlegességével történik, de bemutatjuk az anatómiai, sebészi szempontból fontos kompromisszumokat is. Az előadás során a gyakorlat számára könnyítést jelentő, az egyes foghiány típusok tervezési sajátosságait mutatjuk be.

10:00 – 11:00

CBCT ELEMZÉSE, KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK ÉRTÉKELÉSE, INDIKÁCIÓK – KONTRAINDIKÁCIÓK

Dr. Dobai Adrienn PhD

CBCT elemzése, képalkotó eljárások értékelés. Indikációk – kontraindikációk. Az előadás célja a fogászati képalkotó diagnosztika egyik fő pillérévé vált Cone-Beam CT bemutatása. A CBCT technológia ismertetése mellett bemutatásra kerülnek a radiológiában használt paraméterek és azok jelentősége, illetve a Cone-Beam CT felvételek indikációi és előnyei a hagyományos röntgenfelvételekhez képest. Mindezek mellett áttekintésképpen szó lesz az implantológiai szempontból is fontos anatómiai képletekről és képelemzési szempontokról. 

11:00  -11:15

KÁVÉszünet

11:15 – 12:30

VIP DENTAL CBCT SZOFTVER GYAKORLATA

Dr. Dobai Adrienn PhD

Carestream CBCT elemző szoftver bemutatása, használatának gyakorlása számítógépeken. Eset bemutatások, különböző metszeti nézetek beállítása, defektusok felismerése-elemzése.

12:30 – 13:30

ebéd

13:30 – 14:15

AZ IMPLANTÁTUMOK SIKERESSÉGÉNEK ZÁLOGA: A FELÜLET, MODERN FELÜLETKEZELÉSI ELJÁRÁSOK

Dr. Joób-Fancsaly Árpád PhD

A fogászati implantátumok funkcionális értéke a csontintegráció kialakulásában rejlik. Ennek az egyik feltétele a megfelelő felszín kialakítása az implantátumok felületén és az implantátum geometriája. Harminc évvel ezelőtt az egyik tudományos kérdés az volt, hogy van-e egyáltalán jelentősége a geometriának és a felszíni  struktúráknak és ha igen, akkor milyen formájú implantátumot és a felületi topográfiának, morfológiának vagy a felület tisztaságának van-e nagyobb szerepe a csontintegráció szempontjából? Azóta felgyorsultak a kutatások, a felület kialakítás, tisztaság kérdése az implantológiai alapkutatások középpontjába kerültek. Minden fajsúlyos implantátumot gyártó és forgalmazó cég külön kutatócsoportot foglalkoztat újabb és újabb geometriák és felületek kialakításának céljából. A cél az, hogy standardizált előállítási eljárással, állandóan magas minőségben, klinikailag jobb és funkcionálisan megbízhatóbb implantátumok kerüljenek a piacra.

14:15 – 16:30

RADIO DENTAL CBCT PROGRAM BEMUTATÁSA

Dr. Patonai Zoltán

CBCT elemző szoftver bemutatása, használatának gyakorlása számítógépeken. Eset bemutatások, különböző metszeti nézetek beállítása, defektusok felismerése-elemzése.

16:30 –

konzultáció

Jelentkezés

Mely témákhoz kapcsolódik az 1. napi program?

20. Az implantációt megelőző protetikai tervezés (backwards planning)

5. Az implantátumrendszerek ismerete

3. Képalkotó eljárások értékelés, indikációk-kontraindikációk értékelés, kezelési terv felállítása

6. A lágyrészszintű és csontszintű implantátum geometriája és felszíne